Publicerad 1 feb 2009 10:12
Gäss plockas levande
Fåglarna betalar ett högt pris för att vi ska få sova under varma duntäcken i Sverige. Kvällens program av "Kalla fakta" avslöjar att gäss i Europa plockas levande för att dunet ska bli exklusiva dunprodukter.
Dun är stor internationell business. Bara i Sverige säljs fjäderprodukter för hundratals miljoner kronor varje år och för att fylla ett vanligt duntäcke behövs dun från 75 gäss.
Kvällens program av TV4:s "Kalla fakta" visar att affärer som säljer täcken och kuddar med dun inte alltid vet varifrån dunet kommer eller hur det producerats, eftersom det passerat så många mellanled. En leverantör kan enkelt välja att inte specificera hur dunet producerats. Säljaren kan sedan säga till köparen i affären att täcket bara innehåller dun från döda fåglar, utan att egentligen veta.
- Alla sitter i samma sits och förlitar sig på leverantören, förklarar till exempel Sängjättens vd Clas Levander.
Det är outhärliga scener som visas när reporterteamet från "Kalla fakta" besöker ett gåsplockeri i södra Ungern med dold kamera. De otäcka scenerna med gäss som plockas levande varvas med bilder från frigående gäss i södra Skåne, tillgivna och sällskapliga fåglar som kacklar förnöjt.
- Gäss upplever smärta precis som människor. Det här är inget annat än kvalificerad tortyr, säger veterinären Johan Beck Friis när han bevittnar de avskyvärda scenerna.
- Det är över alla gränser för hur man får hantera ett djur för mänskliga intressen. De skrikande fåglarna binds ihop för att de inte ska bitas och rivas. De fåglar som får rivsår av den brutala behandlingen sys ihop med nål och tråd, på plats och utan bedövning. Efteråt ligger fåglar på marken helt avdomnade av skräcken och smärtan.
Den stora efterfrågan på dun gör det är lönsammare att plocka dem levande eftersom de då kan plockas upp till fyra gånger under sin livstid. Dessutom blir dunet "alldeles mjukt", som en farmare uttrycker det.
Djurskyddsorganisationer uppger att så mycket som 50-80 procent av allt dun på världsmarknaden plockats från levande fåglar. Enligt Europarådets regler är det förbjudet. Men eftersom det inte finns några sanktioner kan inte medlemsländerna bestraffas.
Peter Letmark, peter.letmark@dn.se
|